Etiketler Büyük ve Küçüktür işaretleri ( < … > ) arasına yazılarak tanımlanan HTML öğeleridir. HTML-5 in temel etiketlerini aşağıdaki kod yapısına göre tanımlamaya çalışacağım.
<!DOCTYPE html>
<html lang="en">
<head>
<meta charset="UTF-8">
<title>Bu Bir HTML-5 Web Sayfasıdır</title>
</head>
<body>
… Sayfa tarayıcı tarafından çağırıldığı zaman buradaki içerik tarayıcıda görülecektir
</body>
</html>
<!DOCTYPE> Etiketi
Daha önce de kısaca tanımladığım Doctype web sayfalarının vazgeçilmezidir. Tarayıcılar web sayfalarını çalıştırdığında sayfanın hangi HTML versiyonuna hitap ettiğini bu şekilde anlarlar.
<html> … </html> Etiketi
Yazılımda her zaman o yazılım dilini tanımlayan bir çevreleyici vardır. Html etiketi de tarayıcı ve sunuculara gördükleri sayfanın bir html sayfası olduğunu ve ona göre yorumlamaları gerektiğini bildirir.
<head> … </head> Etiketi
Head etiketi içerisinde sayfamızla ilgili bazı kimlik bilgileri yer almaktadır. Kullanıcı kod yapısına girip bakmadığı sürece head etiketleri arasındaki kodları göremez. Head arasında, sitenin başlığı, sitede kullanılacak css, javascript dosyaları ya da kod parçacıkları, dışardan çağrılan font dosyaları, site yazarı, sahibi, sitenin içeriğinin ne olduğu gibi bölümlere yer verilir.
<body> … </body> Etiketi
Body etiketi sayfa tarayıcı tarafından yorumlandıktan sonra sayfa ziyaretçilerine göstermek istediğimiz içeriklerin olduğu kısımdır. Daha önce bahsettiğimiz div, container, header, section gibi alanlar bu kısım içerisinde yer alır.
<!-- …. --> HTML’de Yorum alanları
Tüm programlama dillerinde olduğu gibi html içerisinde de yorum satırları vardır. Yorum satırları belge içerisinde kullandığımız kodların açıklamalarını yaptığımız ve browserlar tarafından ekrana bastırılmayan kısımlardır. Bir kod bloğu yazdığınızda sizden sonra bu kodlarla ilgilenecek olanlara bilgi vermek amacı ile bazı şeyler yazmak istediğinizde bu yorum satırlarını kullanabilirsiniz.
<title> … </title> Etiketi
Web sayfalarını açtığınızda browser’ın üst kısmında site ile ilgili kısa bir açıklama görürsünüz, o açıklama kısmı sayfamızda title etiketi içerisine yazdığımız açıklamadır. Tam olarak başlık anlamına gelir ve img, ve linklerde de title bu amaçla kullanılır.